Platform Dergisi Şubat.2012 Sayısı

Şubat.2012 - Platform Dergisi

"Modern teknolojinin yerleştiği çiftliklerde bir çok ürün üreticinin işlerini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Bunların en başında Sürü Yönetim Sistemleri ile her bir hayvanın soy bilgisi, üretim verimliliği, yem tüketimi, doğum ve kızgınlık gibi verileri kontrol altına alınmış oluyor. Sürü Yönetim Sistemlerinin çiftlik dışından da internet aracılığı ile erişimi sayesinde uzman, nitelikli personelin çiftliğe gelmeden verileri kontrol edebilmesine imkan sağlıyor. Diğer taraftan sistemde tüm verilerin saklaması ile önemli kararlarda da çiftçiye hatırlatmalar yapılabiliyor. Söz gelimi, kuruya çıkması gereken tarih sistem tarafından otomatik olarak hatırlatılıyor. Genelde Pedometre ismi verilen, hayvanların hareketliliklerini takip sistemler aracılığı ile kızgınlık teşhisi %90’lara varan doğrulukla tespit edilebiliyor."

 

Teknolojinin Süt Üretimindeki Yeri

Ülkemizde süt üretim sektöründe bir çok sıkıntı yaşanmasına rağmen, sektör kendi içerisinde önemli atılımları da gerçekleştirmeye devam ediyor. Fiyatlarda son dönemlerde yaşanan dalgalanmalar, Avrupa Birliği Gıda Standartlarının sektöre zorlayıcı etkilerinin hissedilmeye başlanması gibi bir çok sebep, küçük üreticilerin bir araya gelerek kooperatifler çatısı altında birleşmelerine itici gücü oluşturuyor ve endüstriyel süt üretimine yönelmelerini sağlıyor.

süt üretimi

Endüstriyel süt üretiminde, veterinerlik hizmetleri gibi bakım maliyetlerinin düşmesinin yanında, yem maliyetlerinde de gözle görünür bir düşüş sağlanabiliyor. Endüstriyel süt üretim tesislerinde yakalanan bir diğer imkan da sağımhanelerin modern teknolojiye ayak uydurması...

Modern teknolojinin yerleştiği çiftliklerde bir çok ürün üreticinin işlerini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Bunların en başında Sürü Yönetim Sistemleri ile her bir hayvanın soy bilgisi, üretim verimliliği, yem tüketimi, doğum ve kızgınlık gibi verileri kontrol altına alınmış oluyor. Sürü Yönetim Sistemlerinin çiftlik dışından da internet aracılığı ile erişimi sayesinde uzman, nitelikli personelin çiftliğe gelmeden verileri kontrol edebilmesine imkan sağlıyor. Diğer taraftan sistemde tüm verilerin saklaması ile önemli kararlarda da çiftçiye hatırlatmalar yapılabiliyor. Söz gelimi, kuruya çıkması gereken tarih sistem tarafından otomatik olarak hatırlatılıyor. Genelde Pedometre ismi verilen, hayvanların hareketliliklerini takip sistemler aracılığı ile kızgınlık teşhisi %90’lara varan doğrulukla tespit edilebiliyor.

Bilgisayarlı sağımhaneler ile de teknolojinin kullanımı ile hayvanların günlük süt verileri anında otomatik olarak kayıt altına alınıyor. Yaygın olarak kullanılan balık kılçığı yerleşimlerde, sağımhaneye giren hayvan kolyesinde takılı elektronik cihaz aracılığıyla tanımlanıyor ve sağım sırasında verdiği süt miktarı otomatik olarak Sürü Yönetim Sistemine gönderilmiş oluyor. Sağım esnasında memelerde olası mastitis başlangıçları da kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Modern işletmelerde, maliyet hesabı net bir şekilde ortaya konulduğu zaman yem giderlerinin özellikle hazır yem karışımlarının büyük bir pay aldığı açıkça görülebiliyor. Teknolojinin bu soruna verdiği en güzel çözüm Bireysel Yemleme Sistemleri olarak karşımıza çıkıyor. Bireysel Yemleme Sistemlerinde, hayvan istediği zaman makineye yanaşıyor, kolyesindeki elektronik cihaz aracılığı tanımlanıyor, süt verimi ve laktasyondaki konumuna göre enerji ihtiyacı hesaplanıp, doğru miktarda hazır yemi tüketmesi sağlanıyor. Böylelikle, hem yeterince yem tüketmeyen hayvanlar tespit edilebiliyor, hem de bazı hayvanların aşırı yem tüketimi sonucu yağlanması ve dolayısıyla süt kaybının yaşanması engellenmiş oluyor.

İlk kurulum maliyetlerini çok kısa sürede çıkaran bu teknolojik çözümler modern işletmeleri, dışarıdan kaynaklı maliyet sorunları dahil, sıkıntılar karşısında direncini artırıyor. Kızgınlığı zamanında yakalayan bir işletme, en basit hesapla 400 TL bir maliyetten kurtulabiliyor, sağımı doğru takip eden bir işletmede süt veriminde yaşanan düşüşler, hayvan kayıpları ile karşılaşılmadan çözülüyor.

Son olarak bir müjdeli haber verelim. Bu teknolojilerin tamamı ülkemizde Türk Mühendislerin çalışmaları ile sunulabiliyor. Elbette büyük fiyat avantajları ile tüm üreticilerimize hitap edecek maliyetlerle sunuluyor.

Fatih Mehmet GÜLEÇ 

Yüksek Mühendis

FARKIMIZ

En büyük avantajımız, durmak, yorulmak bilmeyen araştırma ruhumuz, Plaza mühendislerininden değil; idealist saha mühendislerinden oluşan bir ekibimiz ve çiftlik ortamından kopmadan yürütülen çalışmalarımız...  

Tüm dünyada geleneksel yöntemlerin yerini teknolojik çözümler almaktadır. Maksimum verim için önerilen teknolojiler ise yatırım maliyetlerini arttırmaktadır. AutoMilk olarak, çiftçi için teknolojiyi daha kolay ulaşılabilir hale getirmek için çalışmaktayız. 

Mühendis bakış açısı ile çiftliklerde geçirdiğimiz zamanın neticesinde çok sayıda özgün fikre sahibiz. Bunların bir kısmı Türk çiftçisine özgü sorunları çözmeye dayanırken, bazıları ise tüm dünyada ilk defa sunulacak modeller olarak ortaya çıkmaktadır. Hayvancılık teknolojileri alanında elektronik, makine ve bilişim disiplinlerinin ortak çalışmaları sonucu pek çok soruna, özgün çözüm fikirleri geliştiriyoruz. TÜBİTAK tarafından sağlanan destekle Türk ve dünya pazarına sunmuş olduğumuz ürünlerimizin yanında, yine TÜBİTAK desteği ile Ar-Ge çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir. Tüm bunların yanında ekibimizin akademik geçmişleri, dünyada bu alanda yapılmış bir çok gelişmeyi takip etmemizi sağlamaktadır. 

Daha yüksek kaliteyi pazara daha uygun maliyetle sunmak AutoMilk için sonu olmayan bir yoldur. Bu yolda bize destek veren tüm iş ortaklarımıza, kamu kurumlarımıza ve müşterilerimize şükranlarımızı sunarız.