pedometre






Kızgınlığın yakalanmasında en büyük yardımcınız AutoHeat ile hayvanların günlük hareketleri otomatik olarak takip edilir. AutoHeat, akıllı yapısı ile kızgınlığı hisettiği anda ProFarm ile anında iletişime geçer. Eğer hayvanın doğumu ve diğer bilgileri uyumlu ise, sürüde genel bir hareketlilik görülmemiş ise, anında Cep Telefonunuza SMS olarak bilgi gönderilir.

Başarılı bir çiftlik sahibi, inek başına her yıl bir yavru alabilendir. Doğru bir tohumlama ile süt verimliliği kesintiye uğramaz. Doğru tohumlama ise etkili bir kızgınlık takibi ile mümkün olur. Ayrıca hayvanların yavrulama düzenleri, süt verimlerini de doğrudan etkilemektedir. Zira kızgınlık döneminde toplam süt üretimi düşüş gösterir.

Özellikle büyük baş hayvanlarda, kızgınlık zamanı, hormonal artışlara paralel olarak hayvan hareketliliğinde bir artış görülür. Zamanlarının büyük bölümünü dinlenmek yerine ayakta kalarak veya yürüyerek geçirirler. Pedometre ile hayvanların hareketlerindeki artışlar takip edilerek, kızgınlık belirtisi gösterip göstermedikleri anlaşılabilmektedir.

Süt inekçiliği, her yıl bir yavru almak esasına dayanmaktadır. Düzenli yavru alınamayan bir sürüde kârlı bir hayvancılıktan bahsedilemez. 1 yıllık sürenin uzaması halinde günlük kayıp 7-8 TL (Süt = 80 Kr olarak hesaplanmıştır). Doğumu takip eden 45-60 gün sonra, boşa geçen her kızgınlığın maliyeti 140-150 TL’yi bulmaktadır. AutoHeat ile size bu maliyetten kurtulma şansını yakalayabilirsiniz.

Yüksek yem maliyetlerinin olduğu günümüzde, çiftliklerde alınan sütten elde edilen gelir, genel olarak bu masraf kalemine harcanmakta, dolayısıyla yavru almanın önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Zamanında yakalanmayan kızgınlıklar sonucu, bir maliyet kalemini de, tekrar tekrar yapılan tohumlama masrafları oluşturmaktadır (Yapılan çalışmalarda ineklerin %13-30’u yanlış zamanda tohumlanmaktadır).

Pedometre, isim olarak her ne kadar ayakta takılı olduğunu çağrıştırsa da, hayvanların boyunlarına takılmaktadır. Sadece adım sayısı üzerinden değil, hayvanın tüm hareketlerini algılayarak işlem yapar. Böylece durduğu yerde huzursuz olan hayvanlar için de hareket algılaması yapabilmektedir. Bu yöntem, gözlem yöntemine yardımcı olarak kullanıldığında daha verimli olmaktadır.