KARLI BİR ÇİFTLİK İÇİN ÖNERİLER



PLANLAMA:
Doğru planlama ile kurulum maliyetlerini düşürmenin yanında, işçilik ve zamanlama gibi işletim maliyetlerini de minimize edebilir ve hatta süt verimini artırabilirsiniz. Doğru planlama sorularını çalışmanın başında sormanız önemli olduğu kadar, çoğu durumda bu sorulara gereken önemi vermeniz de gerekmektedir. Birçok yatırımcı bildiği halde, “Kervan Yolda Düzelir” mantığı ile hareket etmekte ve yıllarca süren düzensizliğin içerisinde kendisini bulmaktadır. Hayvan sayısı, buna uygun barınak büyüklüğü ve yem depoları gibi standart soruları size bırakıyoruz. Biz akla hemen gelmeyen bir kaç soruyu/sorunu size hatırlatalım :

  • -Başlangıç için hayvan sayısı ve ulaşılacak maksimum hayvan sayısı nedir?
  • -Sağımhane, süt tankı ve ilgili diğer bileşenleri artacak hayvan sayısına göre genişletilebilir esneklikte ölçeklendirildi mi?
  • -Seçilen makine ve ekipmanların yedek parça ve bakım maliyetleri hesaplandı mı?

HAYVAN SEÇİMİ: Hayvan seçimi karlı bir çiftlik için en önemli unsurdur. Seçilecek hayvan ırkının belirlenmesinde çiftliğin yerel iklim şartları göz önünde tutulmalıdır. Bazı ırklar yayılıma salınarak maksimum verimlerine ulaşırken bazıları ise yıl boyunca ahır ortamında beslenirler. Irklara göre süt verimi değiştiği gibi alınan sütteki yağ oranı dahi değişiklik göstermektedir. Bu nedenle hayvan seçiminde, imkan ve ihtiyaçlar doğru analiz edilmelidir.

Ya da süt sığırcılığına yeni başlayan bir işletmeci henüz başlangıçta işlerin kötü gitmesi halinde zararı minimumda tutabilmek için, hem süt hem de et ırkı (iki yönlü) olarak bilinen simmentali tercih edebilir. Az sayıda hayvanla yapılacak başlangıç üretiminde, olası ani verim kayıplarında verimi düşen hayvanlar et üretimi için de değerlendirilebilecektir.



HAYVAN SAĞLIĞI: Hayvan sağlığı bir işletmenin karlılığında en önemli faktördür. Bazı hastalıklar yemleme hatasından veya yemlerden oluşurken şarbon, botulizm, bruselloz gibi pek çok hastalığa mikro organizmalar neden olur. Bina ve eklentilerinin sağlıklı ve temiz olması, iyi yem ve temiz su sağlanması, komşu sürülerdeki hastalıklardan korunma için gerekli önlemlerin alınması temel tedbirlerdir. Hastalık çıkarsa ahır dezenfekte edilmeli, yeni alınan hayvanlar belirli bir süre ayrı tutulmalıdır. Bir hayvan hastalandığında sağlıklı hayvanlarla etkileşimi engellenmelidir.

PAZARLAMA ve SATIŞ: Hayvancılıkla uğraşan çeşitli ülkelerde değişik pazarlama sistemleri mevcuttur. Bu sistemler hayvancılık sektörünün bizatihi kendi koşulları sonucunda ortaya çıkmıştır. Primitif bir hayvancılığın yapıldığı bir ülkede en modern pazarlama sistemi görmek mümkün olmadığı gibi modern anlamda hayvancılık yapılan bir yerde de ilkel bir pazarlama sistemi uygulanamaz. Bir süt işletmesinin karlılığının sürekli olması doğru bir satış-pazarlama kanalının başlangıçta doğru olarak planlanmasına bağlıdır. Sütün işletme bünyesinde bir kaç günden fazla stoklanamayacağı unutulmamalıdır.